Dolby Atmos

Monikanavaäänentoisto uusiksi

Dolby Atmos on suurin muutos monikanavaäänentoistossa vuosikausiin. Se mahdollistaa entistä kolmiulotteisemman ja uskottavamman äänimaailman, mutta väärin toteutettuna tulos voi olla kehnompi kuin perinteisillä 5.1-kanavaisilla Dolby Digital- ja DTS-järjestelmillä.

Dolby Laboratorion uusin monikanavaääniformaatti on Dolby Atmos. Sen tavoite on luoda kolmiulotteinen äänikenttä, joka siirtää kuuntelijan aiempaa vakuuttavammin osaksi valkokankaan tapahtumia.

Dolby Atmos edustaa merkittävintä muutosta Dolbyn monikanavaääniformaattien toimintaperiaatteissa yli 20 vuoteen. Dolby Atmosta edeltänyt, 2000 luvun lopussa julkaistu Dolby True HD on toimintaperiaatteeltaan identtinen jo vuonna 1992 lanseeratun Dolby Digital 5.1 kanssa, vaikka kanavien määrässä ja toiston resoluutiossa muutoksia tällä välillä tapahtuikin.

Dolby Atmos lisää perinteiseen 5.1- ja 7.1-kanavaiseen äänikenttään pystyakselin informaation sekä audio-objektit. Aiemmin ääni on liikkunut järjestelmissä vain vaaka-akselilla ja ääniraidan miksaus on pohjautunut kaiuttimien määrään. Olemme tottuneet, että äänet liikkuvat äänikentässä siihen kaiutinkanavaan, johon miksaaja ne määrää. Dolby Atmos lisää kaiutinkanavapohjaiseen järjestelmään ääniobjektien käsittelyn.

Dolby julkisti Atmos-formaatin vuonna 2012, ja ensimmäinen Dolby Atmos -äänet sisältänyt elokuva oli Pixarin animaatioelokuva Brave. Sittemmin jo yli 150 elokuvaa on tuotettu Atmos-ääniraidalla.

Suomessa Atmos-äänet eivät kuitenkaan ole vielä laajassa mittakaavassa tulleet tutuiksi, sillä vain harvassa suomalaisessa elokuvateatterissa on Dolby Atmos -järjestelmä. Dolby Atmoksesta on päässyt nauttimaan lähinnä suurissa elokuvateattereissa, ja niissäkin lähinnä teattereiden ”premium” saleissa.

Kotikäyttöön tarkoitetuissa Blu-ray-elokuvalevyissäkään Atmos-ääniraitoja ei ole aiemmin ollut, mutta tilanne on sittemmin muuttunut, valikoima kasvaa tasaiseen tahtiin. Dolby Atmoksen kotikäyttöön suunnattu versio tukee enintään 32:ta eri kaiutinkanavaa, kun elokuvateattereissa tuki kattaa maksimissaan 64 kanavaa.

Dolby Atmos koostuu kolmesta osasta

Dolby Atmos -formaatti koostuu audiorungosta, audio-objekteista ja metadatasta.

  1. Audiorunko (Bed Audio). Joko 5.1- tai 7.1-kanavainen runko, joka on käytännössä identtinen aikaisempien Dolby-monikanavaääniformaattien kanssa. Yksittäiset kanavat ovat staattisia komponentteja äänikentän sisällä.
  2. Audio-objektit. Mono- tai stereokanavia, joille voidaan määritellä oma audiorungosta riippumaton surround-panorointi.
  3. Metadata. Audio-objektien sijainnin ja akustisten objektien koon sisältävä informaatio, johon voi tallentaa myös muuta tietoa ääniprosessorin tulkittavaksi.

Mikä Dolby Atmoksessa on uutta?

Kun Dolby Digital- ja DTS-ääniraitoja luotaessa määritellään ainoastaan se, mistä kaiuttimesta ja millä voimakkuudella ääntä toistetaan, Dolby Atmoksessa mikä tahansa yksittäinen ääni voi olla oma muista riippumaton objektinsa.

Linnun laulun, moottorin murinan tai vaikkapa särkyvän lasin äänen voi sijoittaa mihin äänikuvan kohtaan tahansa, ja niitä voidaan siirrellä vapaasti, myös kuuntelijan yläpuolelle. Lisäksi niille voidaan määritellä koko.

Tieto kunkin äänen sijainnista ja koosta on tallennettu ääniraidan metadataan, jonka perusteella toistosta vastaava prosessori ohjaa muun muassa äänten voimakkuutta ja viiveitä eri kanavien välillä. Se luo vaikutelman kolmiulotteisesta, elävästä äänikentästä.

Dolby Atmos voi hyödyntää audiorunkoa perinteisellä tavalla 9.1-formaattiin saakka, jonka lisäksi se tukee 118:aa yksittäistä audio-objektia. Yhteensä ääniraidassa voi siis olla 128 samanaikaista, toisistaan riippumatonta elementtiä.

Dolby Atmos ylä-äänikanavat luovat uusia mahdollisuuksia

Dolby Atmos -järjestelmien ylä-äänikaiuttimet mahdollistavat uudella tavalla toistuvat ääniefektit. Esimerkiksi kattoa paukuttava sade tai helikopterin ylilento kuulostaa selvästi realistisemmalta, kun se toistuu ylä-äänikaiuttimista.

Elokuvassa voi esimerkiksi olla kohtaus, jossa suuressa konserttitalossa on käynnissä esitys. Kuva katsoo permannolta lavaa päin, mutta yhtäkkiä ylhäältä alkaa kuulua häiritsevää ääntä. Ja eikös vain – kameran kääntyessä kohti salin kattoa näet yläpermannolla miehen kuorsaamassa.

Elementit ohjataan käytössä olevaan kaiutinkonfiguraatioon skaalautuvasti. Koska miksaus ei ole enää vain kanavapohjainen vaan objektipohjainen, järjestelmä osaa mukautua sujuvasti kulloinkin käytössä olevan kokoonpanon mukaiseksi. Dolby Atmoksesta voi siis nauttia, vaikka käytössä ei olisikaan 32:ta kaiutinta, siis formaatin kotikäyttöön tarkoitettua kaiutinten enimmäismäärää.

Dolby Atmoksesta voi olla iloa myös toistettaessa perinteisiä Dolby Digital- ja DTS-ääniraitoja. Atmos-prosessorien DSP-ominaisuus pyrkii laajentamaan vanhempien ääniraitojen sisältämän informaation Atmos-kaiuttimiin, mikä luo kokonaisvaltaisemman äänikentän myös perinteisiä monikanavaääniformaatteja toistettaessa.

Mitä tarvitsen Dolby Atmos-järjestelmään?

Dolby Atmos -materiaalin hyödyntämiseksi sinulla täytyy olla yhteensopiva AV-vahvistin tai prosessori.

Kotikäytössä yleisimpiä kokoonpanoja ovat 5.1.2, 7.1.2, 5.1.4, 7.1.4 ja 9.1.2.

Ensimmäinen luku kertoo audiorungon kaiuttimien määrän, toinen luku bassokanavien määrän ja kolmas luku Atmos-kaiuttimien määrän.

Ylä-äänten toteutustavat

Ylä-äänten toisto edellyttää tietenkin, että äänet kuuluvat kuuntelupisteen yläpuolelta. Koska kotioloissa ei useinkaan ole mahdollista upottaa kaiuttimia kattoon tai edes asentaa niitä kattopintaan, katon voi valjastaa kaiuttimeksi myös heijastamalla sen kautta alhaalta tulevia ääniä. Jotkin kaiutinvalmistajat ovat tuoneet myyntiin erillisiä Dolby Atmos -yhteensopivia kaiuttimia sekä lisämoduleita, jotka voidaan asentaa olemassa olevien kaiuttimien päälle.

Dolby Atmoksen kanssa yhteensopivat kaiuttimet ja lisämodulit

Dolby Atmos lisämoduli
Dolby Atmos -lisämoduuli sijoitetaan olemassa olevien kaiuttimien päälle tai viereen.
Dolby Atmos kaiutin
Dolby Atmos -kaiutin sisältää kulmassa ylöspäin ääntä suuntaavan elementin integroituna.

Toinen merkittävä etu akustisesti läpäisevää valkokangasta käytettäessä on mahdollisuus hyödyntää kolmea identtistä pääkaiutinta, myös käytettäessä suurikokoisia jalusta- tai lattiakaiuttimia. Näin varmistutaan siitä, että äänten siirtyessä kaiuttimien välinen sointitasapaino pysyy identtisenä – seikka jolla on suuri merkitys uskottavan äänikuvan luomisessa.

Kattoasenteiset uppo- ja pintakaiuttimet

Suosittelemme erillisten uppo- tai pintakaiuttimien asentamista kattoon aina silloin, kun tila ei ole erityisen matala ja kaiuttimien asentaminen on mahdollista. Tämä johtaa ennustettavampaan ja korkealaatuisempaan lopputulokseen, kun kaiuttimien sijoittelu ja tyyppi on valittu oikein.

Uppokaiuttimet katossa
Dolby Atmos ylä-äänikaiuttimet voivat olla kattoon asennettavat uppokaiuttimet (kuten kuvassa), tai perinteisemmät kattoon asennetut pintamallit.

Mihin kaiuttimet tulisi sijoittaa?

Usein yksinkertaisin tapa Dolby Atmos -äänentoiston toteuttamiseksi on yhteensopivien kaiuttimien tai lisämoduuleiden käyttäminen.

Dolby Atmos -yhteensopivat kaiuttimet ja lisämoduulit ovat usein yksinkertaisin tapa toteuttaa Dolby Atmos -äänentoisto kotioloissa.
Dolby Atmos -yhteensopivat kaiuttimet ja lisämoduulit ovat usein yksinkertaisin tapa toteuttaa Dolby Atmos -äänentoisto kotioloissa.

Dolby Atmos 5.1.2

Dolby Atmos 5.1.2
Vasen ja oikea pääkaiutin Dolby Atmos -yhteensopivia tai varustettu lisämoduulilla. 7-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos 5.1.4

Dolby Atmos 5.1.4
Vasen ja oikea pää- ja surroundkaiutin Dolby Atmos -yhteensopivia tai varustettu lisämoduulilla. 9-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki

Dolby Atmos 7.1.2

Vasen ja oikea pääkaiutin ovat Dolby Atmos -yhteensopivia tai varustettu lisämoduulilla. 9-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos 9.1.2

Dolby Atmos 9.1.2
Vasen ja oikea pääkaiutin ovat Dolby Atmos -yhteensopivia tai varustettu lisämoduulilla. 11-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos -kaiuttimien paikat kattokaiuttimia käytettäessä

Kattokaiuttimia käytettäessä Dolbyn suositukset kaiuttimien sijoittamisesta ovat erilaiset.

Suosittelemme kaiuttimia, joiden avauskulma ja suuntakuvio ovat mahdollisimman laajoja. Kattokaiuttimien suositellut asennuspaikat ovat samassa linjassa vasemman ja oikean pääkaiuttimen kanssa.

Dolby Atmos 5.1.2

Katossa yksi pari uppo- tai pintakaiuttimia. 7-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos 5.1.2 paikat
Dolby Atmos 5.1.2

Dolby Atmos 5.1.4

Katossa kaksi paria uppo- tai pintakaiuttimia. 9-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos 5.1.4 paikat
Dolby Atmos 5.1.4 paikat

Dolby Atmos 7.1.4

Katossa kaksi paria uppo- tai pintakaiuttimia. 11-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos 7.1.4 paikat
Dolby Atmos 7.1.4 paikat

Dolby Atmos 9.1.2

Katossa yksi pari uppo- tai pintakaiuttimia. 11-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.

Dolby Atmos 9.1.2
Dolby Atmos 9.1.2 paikat

Suunnitteletko kotiteatteriisi kahta tai useampaa penkkiriviä?

Ota yhteyttä asiantuntijaan. Suosittelemme asiantuntija-avun käyttöä, koska useamman penkkirivin käyttäminen tuo kotiteatterin rakentamiseen paljon lisämuuttujia niin huoneen akustiikan kuin kaiuttimien sijoittelunkin kannalta.

Yhteenveto

Oikeaoppisen ja perustellun suunnittelun ja toteutuksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Yhdelle kuuntelupaikalle Dolby Atmos -järjestelmän virittäminen on suhteellisen helppoa, mutta useammalle kuuntelupaikalle tasaisen, hyvälaatuisen toiston toteuttaminen on pienissä tiloissa vaikeampaa. Silloin Dolbyn suositukset eivät välttämättä päde sellaisenaan, vaan niitä joudutaan soveltamaan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Toimiakseen kunnolla Dolby Atmos -vaatii enemmän kaiuttimia kuin perinteiset 5.1- ja 7.1-järjestelmät. Suosittelemme, että tiukalla budjetilla kotiteatteria kokoava sijoittaa rahansa mieluummin muutamaan korkealaatuiseen kaiuttimeen kuin useisiin heikompilaatuisiin. Mielestämme hyvillä kaiuttimilla oikein toteutettu perinteinen 5.1-järjestelmä on parempi vaihtoehto kuin heikkolaatuisilla kaiuttimilla toteutettu täysipainoinen Dolby Atmos -järjestelmä. Määrä ei korvaa laatua.

Kotikäyttöön tarkoitettua Dolby Atmos -materiaalia on toistaiseksi vielä vähän, mutta uusia julkaisuja tulee koko ajan. Katso Dolby Atmos -julkaisut Dolbyn kotisivuilta.

Martti Liikala

THX Level 2, ISF Level 2, HAA Home Acoustic Alliance calibrator, SMT tuner

Löysitkö artikkelistamme asiavirheen? Lähetä meille sähköpostia.

Dolby Atmos -järjestelmien kaiutinkulmien kuvien tekijänoikeudet kuuluvat Dolby Laboratoriesille.